Transities Sociale Domein
Gemeenten maken een stormachtige ontwikkeling door. Het Rijk geeft gemeenten steeds meer taken en verantwoordelijkheden. De financiële basis om deze taken uit te voeren en voorzieningen op peil te houden is onzeker.
Momenteel leveren de decentralisaties in het Sociale en Zorg domein de grootste uitdaging op. De begeleiding, ondersteuning en verzorging uit de AWBZ is per 2015 overgeheveld naar de Wmo. Ook zijn gemeenten vanaf 2015 integraal verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet en de jeugdzorg.
De decentralisaties in het Sociaal Domein zijn omvangrijk en complex. Dit heeft grote impact en leidt tot grote Transities (structuur) én Transformaties (vernieuwing). Het gaat om veel geld, zo’n 15 miljard euro en grote politieke risico’s. De uitdaging voor gemeenten om de nieuwe taken goed op te kunnen pakken zijn groot.
Nieuwe vormen van maatschappelijke dienstverlening moeten ontwikkeld worden om beter inspelen op de behoefte aan ondersteuning van de burger. Deze nieuwe dienstverlening moet ook nog efficiënter zijn dan de huidige voorzieningen. Het Rijk heeft de gemeenten in het bestuurlijk akkoord hierover een forse taakstelling opgelegd. De decentralisaties vereisen onmiskenbaar echte innovatie in dienstverlening. Er staat dus veel op het spel.
Gezien de complexiteit van bepaalde beleidsterreinen gaan gemeenten meer en meer samenwerken. Dit is een kans als het gaat om het vergroten van de effectiviteit en de efficiëntie in de uitvoering. We zien de laatste jaren een toenemen aan samenwerkingsverbanden al dan niet ondergebracht in gemeenschappelijke regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van Shared Service Centra (SSC’s), regionalisatie van de brandweerorganisaties en de oprichting van regionale uitvoeringsdiensten (RUD’s).
Samenwerking biedt dus kansen maar creëert tegelijkertijd ook risico’s. Door samen te werken verliezen lokalen overheden een deel van hun zeggenschap over taken die eerst geheel in eigen beheer werden uitgevoerd. Ook hebben zij minder grip op de begroting van de samenwerkings-verbanden terwijl zij wel meedelen in de financiële schadewanneer het onverhoopt mis zou gaan. Daarnaast lopen niet alle samenwerkingsverbanden met dezelfde partners. Dit kan optimale dienstverlening soms belemmeren. Onze professionals ondersteunen u graag bij het inzichtelijk krijgen van de risico’s en het maken van een verantwoord en evenwichtig beleid.