De 3 decentralisaties in het Sociaal Domein
De 3 decentralisaties in het Sociaal Domein zijn omvangrijk en complex. Gemeenten krijgen er drie grote uitvoeringstaken bij: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding en Participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit heeft grote impact en leidt tot grote Transities (structuur) én Transformaties (vernieuwing).
Het gaat om veel geld, zo’n 15 miljard euro en grote politieke risico’s. De doelgroep is namelijk een grote groep van kwetsbare burgers.De uitdaging voor gemeenten om de nieuwe taken goed op te kunnen pakken zijn groot.
Nieuwe vormen van maatschappelijke dienstverlening moeten ontwikkeld worden om beter inspelen op de behoefte aan ondersteuning. Daarnaast moet de dienstverlening efficiënter zijn dan de huidige voorzieningen. Het Rijk heeft de gemeenten in het bestuurlijk akkoord hierover een forse taakstelling opgelegd. Gemeenten hebben deze taakstelling geaccepteerd.
De decentralisaties vereisen onmiskenbaar echte innovatie in dienstverlening. Er staat dus veel op het spel.
Bovendien zijn Fusies en samenwerking aan de orde van de dag. De komende jaren moet gemeentelijke herindeling te leiden tot kostenbesparingen, meer bestuurskracht en betere dienstverlening. Veel gemeenten zijn verwikkeld in een fusie- of samenwerkingstraject of zijn bezig met de vraag of een dergelijk traject passend is.
Gemeenten worden daarnaast gestimuleerd om continu hun dienstverlening aan burgers en ondernemers te verbeteren. De samenleving verwacht professionele, snelle en digitale dienstverlening en kijkt kritisch naar prestaties van de overheid.
Alle gemeenten kijken dan ook naar de toekomst. De komende jaren wordt gewerkt aan een grootschalige “update” van systemen, werkprocessen, wijze van dienstverlening en inrichting van de bedrijfsvoering in de organisatie.
Het thema Dienstverleningstaat dan ook zeer hoog in het vaandel bij de lokale overheid. Toch zijn er allemaal krachten actief waar dienstverlenend Nederland mee te maken heeft, namelijk een terugtredende landelijke overheid, verantwoordelijkheid steeds meer bij gemeenten, behoefte om te digitaliseren.
Het sociale domein is erg dynamisch en volop in beweging!